دستکاری در رود کارون نشانه ضعف مدیریت است
رئیس دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه خلیج فارس بوشهر درباره ساخت و ساز و دستکاری در حریم رودخانه کارون در اهواز گفت: رودخانه یک پدیده طبیعی و وحشی است که باید به آن احترام گذاشت و حریم آن را رعایت کرد وگرنه آسیب جدی در جنبههای مختلف وارد میکند. رودخانه یک ساختمان نیست که بتوان به راحتی درباره دستکاری و تغییر در آن صحبت کرد. «پرویز باورصاد» در گفت و گو با همشهری افزود: در کشورهای دیگر زیباسازی یک رود بر اساس یک منطق، پیش بینی علمی و بررسیهای دقیق انجام میشود؛ یعنی میآیند به تاریخ و گستره زمانی رودخانه نگاه میکنند (رودخانه پیش و پس از زمان حاضر تا چه جایی ممکن است امتداد داشته باشد) و بعد در ساحل آن زیباسازی انجام میشود. این هم در نظر گرفته میشود که 20 یا 100 سال گذشته و آینده عرض رودخانه تا کجا امتداد داشته است و خواهد داشت. سپس یک ماکسیمم (حداکثری) برای عرض رودخانه در نظر گرفته میشود.
باورصاد با انتقاد از نوع برنامه ریزی و زیباسازی در عرض رودخانه کارون در محدوده اهواز تاکید کرد: این تغییرات نه با در نظر گرفتن گستره زمانی بلکه براساس این چند سال خشکسالی انجام میشود. همه میدانند که اگر خشکسالی سبب کم حجم شدن آب رودخانه شده، ممکن است در سالهای آینده ترسالی داشته باشیم و رودخانه به عرض پیشین خود گسترش یابد. بنابراین هنگامی که برنامه ریزی و ساخت و ساز براساس خشکسالی انجام میشود، باید منتظر بود سالهای آینده اگر بارشها زیاد شود همه چیز زیر آب برود. رئیس دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه خلیج فارس بوشهر ادامه داد: علاوه بر ضررهای اقتصادی که با این اتفاق وارد میشود، به بستر رودخانه نیز آسیب میرسد. زیرا هر آنچه زیر آب برود باید خارج شود که در این صورت تنها راه حل لایروبی است. لایروبی هم که در اینجا به درستی انجام نمیشود و از اساس اشتباه است.
باورصاد که چهره نامآشنای علوم دریانوردی است، گفت: در ساخت و ساز در ساحل کارون خرد علمی، عقلانیت و پیش بینی و ارزیابی درست وجود ندارد.رئیس دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه خلیج فارس بوشهر اظهار کرد: زیباسازی رودخانهها در همه جا انجام میشود اما در اهواز بدون در نظر گرفتن حداکثر عرض رودخانه است و اینکه رودخانه تا کجا ممکن است امتداد داشته باشد.
باورصاد گفت: در سال 1329 در خوزستان یک ماه پیاپی بارندگی شد. اگر چنین اتفاقی دوباره رخ بدهد همه خوزستان غرق خواهد شد. وی با رد این گزاره که کم کردن عرض رودخانه هیچ تاثیری روی کم شدن شوری آب نخواهد داشت، ادامه داد: این حرف منطقی نیست.
این بسیار عجیب است که ما آب باکیفیت در بالادست کارون را به استانهای بالادست میدهیم که به دلیل کم شدن حجم آب کیفیت آن پایین میآید. سپس برای بالا بردن کیفیت آب کارون این راه حل را بدهیم که عرض رودخانه کم شود تا سرعت آب بیشتر و شوری آن کم شود. چنین چیزی امکان ندارد. زیرا آنچه سبب شوری کارون شده است ورود فاضلاب ها، زهکشها و در آخر احداث سد گتوند است. 50 درصد حجم آب کارون را اینها تشکیل میدهند. راه حل درست این است که از ورود اینها به کارون جلوگیری شود تا کیفیت بالا رود نه اینکه عرض رودخانه کم شود تا شوری برطرف شود. باورصاد گفت: درضمن این قدر راحت صحبت کردن درباره کاستن از عرض رودخانه کارون نشانه ضعف نگاه محیط زیستی بین مسئولان استان است. اگر این نگاه قوی بود، به این راحتی درباره دستکاری در حریم رودخانه صحبت نمیشد.
منبع:همشهری
:: بازدید از این مطلب : 238
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0